Anethum graveolens L. - marar, soiul DE BRAD 3
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Produs nou
|
In ce consta noutatea |
Soi nou brevetat in anul 2008. Conþinutul în substanþã uscatã este de 10,50°R, clorofila A 0,73 mg/l, clorofilã B de 1,36 mg/l ºi vitamina C de 122,80 mg/100 g. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): Plantele tinere sunt pentru consum proaspãt ºi tulpinile cu umbela pentru uscat.
- Brevete de invenþie înregistrate (naþional, european, internaþional): - 00132/2008
|
Caracteristici tehnice |
Coloraþia antocianicã a plantei tinere este absenta. Pozitia frunzelor la planta tânãrã este semierectã ºi densitatea mijlocie. Numãrul ramificatiilor primare pe plantã este mic. Inãlþimea plantei la înflorirea deplinã este mijlocie. Lungimea tulpinii principale este medie ºi diametrul mijlociu. Tulpina prezintã nuanþã albastra, culoarea este verde mijlociu ºi pruina puternicã. Forma frunzei este triunghiular; densitatea frunzuliþelor este mijlocie ºi lãþimea segmentelor este medie. Lungimea frunzei este mijlocie ºi lãþimea îngustã. Frunza prezintã nuanþã albastrã, culoarea verde închis ºi pruina mijlocie Diametrul umbelei este mediu cu numãr mijlociu de pedunculi. Epoca de aparitiei umbelei principale ºi a începutului înfloritului este timpurie.
Insuºiri de calitate.
|
Impact |
- Impact tehnico-economic: Contribuie la diversificarea sortimentului de plante aromatice folosite in bucataria romaneasca.
- Impact social: Se foloseste la aromatizarea mancarurilor, mezelurilor. Are si rol medicinal.
- Impact de mediu: Contribuie la cresterea biodiversitatii plantelor cultivate. Are si rol de planta melifera.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Cresterea cifrei de afaceri cu 1%. |
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
Firme de vanzarea senibtelor de legume si cultivatori particulari. |
Executant |
|
Persoana de contact |
Calin Maria
Str. Calea Barladului nr. 220, tel. 0234 544963, fax> 0234 517370, sclbac@artelecom.net |