IDEI ROMANESTI, PRODUSE SI TEHNOLOGII
BOVILACT- bioaditiv furajer utilizat in alimentatia bovinelor
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- documentaþii, studii, lucrãri
- tehnologii, procedee, metode
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
- Cercetare-dezvoltare
- Învãþãmânt
|
Caracterul inovativ |
- Produs nou
|
In ce consta noutatea |
BOVILACT-ul este un bioaditiv furajer realizat pe bazã de policulturã cu tulpini selecþionate de bacterii acidolactice din genurile Lactobacillus ºi Enterococcus (L. acidophilus + L. plantarum + L. casei + E. faecium), nemodificate genetic, care prin superioritatea numericã a bacteriilor acidolactice, producerea de acid lactic si unele bacteriocine, contribuie la prevenirea ºi combaterea enterocolitelor la viþei prin popularea tractusului digestiv cu aceste bacterii favorabile sãnãtãþii bovinelor, dar ºi a celorlalte rumegãtoare.
Bioaditivul BOVILACT se utilizeazã cu rol probiotic la viþei pe perioada de alãptare ºi dupã înþãrcare.
Bacteriile acidolactice, utilizate la obþinerea bioaditivului, colonizeazã tractusul digestiv, se implanteazã în epiteliul intestinal, devin dominante prin superioritate numericã ºi exercitã un efect de barierã asupra microorganismelor patogene sau condiþionat patogene.
Substanþele antimicrobiene (acidul lactic ºi bacteriocinele) produse de bacteriile acidolactice selecþionate diminueazã pH-ul ºi inhibã proliferarea microorganismelor patogene sau condiþionat patogene (E. coli, Salmonella, Clostridium, Proteus, Staphylococcus, etc.).
Elimina utilizarea antibioticelor ca promotori de crestere
|
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): S-au realizat documentatii de obtinere a produsului
|
Caracteristici tehnice |
Tulpinile de bacterii acidolactice utilizate la obþinerea bioaditivului BOVILACT au fost izolate ºi selecþionate din fecalele de la viþei în primele zile de la fãtare.
Bioaditivul BOVILACT – lichid se caracterizeazã prin: pH 3,8 – 4,0; aciditate > 1000T; CFU/ml 2,0 – 3,0 x 109; gust acriºor – dulceag; miros specific de fermentaþie lacticã.
Bioaditivul BOVILACT pe suport de nutreþuri combinate (malþ, tãrâþe-grâu, mãlai, ºrot-soia, înlocuitor lapte praf, melasã) se caracterizeazã prin: S.U. 70-72 %; pH 4,0-4,2; aciditate > 500T
CFU/g 8,0 x 108 – 1,0 x 109, gust dulceag acriºor, miros specific de fermentaþie lacticã.
Bioaditivul BOVILACT - lichid ºi pe suport de nutreþuri combinate se utilizeazã ca supliment alimentar la viþei de la fãtare, în toatã perioada de alãptare ºi dupã înþãrcare ºi la vaci în gestaþie-lactaþie.
Bioaditivul BOVILACT se administreazã diferit funcþie de categoria animalelor.
BOVILACT-ul - lichid se administreazã la viþei cu rol profilactic per os sau în lapte, în dozã de 25 ml /viþel /zi din prima zi de la fãtare. În caz de enterocolite se administreazã 50 ml /viþel / zi, timp de 3 zile.
BOVILACT-ul - pe suport de nutreþ combinat pentru viþei se administreazã în dozã de 50-100 g / viþel /zi din momentul administrãrii nutreþului combinat.
BOVILACT-ul - pe suport de nutreþ combinat pentru vaci în gestaþie-lactaþie se administreazã în dozã de 100-300 g /vacã /zi cu 3-10 zile înainte de fãtare ºi în perioada de lactaþie |
Impact |
- Impact tehnico-economic: diminuarea importului cu produse probiotice;
eliminarea tratamentelor cu antibiotice;
excluderea antibioticelor ca promotori de creºtere din furaje;
reducerea sau eliminarea bacteriilor antibiorezistente;
creºterea rezistenþei la îmbolnãvirile produse de bacteriile patogene;
diminuarea stressului;
creºterea apetitului ºi a consumabilitãþii nutreþului;
îmbunãtãþirea performanþelor productive ºi a conversiei hranei;
diminuarea morbiditãþii ºi mortalitãþii;
obþinerea de produse animaliere naturale, fãrã remanenþã de antibiotice ºi bacterii antibiorezistente care au efecte negative asupra sãnãtãþii consumatorilor;
se obtine cu costuri reduse fata de costurile antibioticelor.
- Impact social: Imbunatateste calitatea vietii consumatorilor (alimenmtatie, sanatate).
Nu este toxic pentru om si animale
- Impact de mediu: Contribuie la reducerea poluarii mediului
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
societãþi comerciale cu sector zootehnic, cu capital majoritar de stat sau privat;
crescãtorii particulari de animale asociaþi sauneasociaþi;
institute sau staþiuni de cercetare cu sector zootehnic |
Executant |
INSTITUTUL NAÞIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE ªI NUTRIÞIE ANIMALÃ – IBNA BALOTEªTI |
Persoana de contact |
Dr. ing. SOARE AURELIA – Laboratorul biotehnologie
Institutul Naþional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie ºi Nutriþie Animalã – IBNA Baloteºti
Tel. 0721 131 098 |
|