RO INNO ROMANIA
inno noutati

14.11.2013 | Institutul IRECSON a lansat platforma de e-learning “e-MITT” pentru Managementul Inovarii si Transferului Tehnologic

31.10.2013 | Incheierea oficiala a proiectului „Program de dezvoltare a resurselor umane din cadrul entităților Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic (ReNITT) în domeniul managementului în vederea eficientizării procesului de transfer tehnologic".

15.10.2013 | Conferința de închidere a proiectului "Program de dezvoltare a resurselor umane din cadrul entităților Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic (ReNITT) în domeniul managementului în vederea eficientizării procesului de transfer tehnologic"

31.05.2016 | Anuarul Competitivitatii Mondiale, Editia 2016

Toate stirile | Newsletter
REGISTRUL DE EVIDENTA A REZULTATELOR CD
Rezultate ale Cercetarii din Republica MOLDOVA
Rezultate ale Cercetarii din ROMANIA
Cartea Alba a CDI in ROMANIA
Cartea Alba a CDI in Republica MOLDOVA
inno evenimente

National Instruments Academic and Research Days
Descoperiți cum profesori și oameni de știință de pretutindeni beneficiază de soluții de ultimă generație pentru măsurători, control și calcule științifice în sălile de curs sau laboratoare.

Workshopul “Jurnalism și Cercetare Științifică”
În data de 8 aprilie 2010 a avut loc un workshop cu tematica Jurnalism și Cercetare Științifică. Workshopul s-a desfășurat la sediul Grupului pentru Dialog Social și a avut participanți atât din rândul jurnaliștilor de știință, cât și din cel al cercetării.

“Tendințe și perspective în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Federația Rusă”
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și Business Center CSI au au organizat Forumul Economic

SALONUL CERCETĂRII – 2009
Expoziția realizărilor cercetării românești SALONUL CERCETĂRII – 2009 a fost cel mai important eveniment organizat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică pentru promovarea și diseminarea rezultatelor cercetării


Home | Despre noi | Harta site | Contact
You need to upgrade your Flash Player
Evenimente: Workshopul “Jurnalism și Cercetare Științifică”


Workshopul “Jurnalism și Cercetare Științifică” desfășurat la sediul Grupului pentru Dialog Social


În data de 8 aprilie 2010 a avut loc un workshop cu tematica Jurnalism și Cercetare Științifică. Workshopul s-a desfășurat la sediul Grupului pentru Dialog Social și a avut participanți atât din rândul jurnaliștilor de știință, cât și din cel al cercetării.

În cadrul evenimentului au fost atinse cateva aspecte care sunt necesare în interacțiunea dintre cele două entități, și anume: rezultatele cercetării științifice, mai ales cele care provin din finanțări bugetare, trebuie prezentate public, prin intermediul jurnaliștilor profesioniști, pentru a fi justificate fondurile publice implicate; mesajul științific trebuie bine promovat, fără distorsiuni, ceea ce presupune pregătirea unor jurnaliști de specialitate, prin formare universitară; este necesară o informare obiectivă asupra stării cercetării științifice românești.
Comunicarea dintre cei prezenți s-a desfășurat sub forma unui dialog interactiv, cu o bună interacțiune, ce a condus dezbaterea către puncte de vedere comune.
Astfel, doamna Mihaela Ghiță, comentator la Radio România Cultural, a exprimat faptul că, prin mesajul lor, cercetătorii trebuie să trezească interesul pieței. Acest lucru nu se intâmplă însă, pentru că instituțiile de cercetare nu au PR care să transmită informația către ziare, a arătat doamna Corina Negrea, realizator de emisiuni la Radio România Cultural. Excepția de la acest fapt o reprezintă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA care a creat un birou de presă, birou ce semnalează periodic rezultatele și noile abordări ale institutului. Trebuie menționat faptul că ICPE-CA a dezvoltat numeroase inițiative de apropiere a mass-mediei de rezultatele cercetării, fiind, în acest caz, coorganizator al evenimentului amintit.
Pe parcursul workshopului, s-a mai arătat faptul că țările care au investit în inovare și cercetare au trecut mai repede prin criză, pentru că numai inovarea poate să conducă către o dezvoltare durabilă a societății. Însă fondurile alocate cercetării științifice din România, începând cu anul 2009, sunt insuficiente, poate cu mult sub o limită decentă. Multe din proiectele începute în 2007 riscă să nu mai fie finalizate, în pofida semnalelor primite de la Comisia Europeană, în timp ce majoritatea țărilor europene au un buget cel puțin egal cu bugetul din 2008, dinaintea începutului crizei economice. Ideea de bază a Comisiei Europene pentru Cercetare este că, în condiții de criză, bugetele cercetării științifice trebuie mărite.
Este nevoie, însă, și de jurnaliști de știință, bine pregătiți, care să transpună mesajul științific în presă, fără lacune și greșeli de interpretare. „ Mesajul cercetării trebuie să ajungă la contribuabili, astfel încât aceștia să înțeleagă ce se întâmplă cu banii lor. În România ar trebui să existe un master pentru formarea jurnaliștilor de știință”, a concluzionat domnul Anton Anton, fost președinte ANCS.
Participanții workshopului au fost de părere că sunt necesare astfel de întâlniri, chiar periodice, în care să se ajungă la soluții viabile, care să îmbunătățească relația dintre cele două entități, astel încât, beneficiarul acestor demersuri să fie, în final, comunitatea în care trăim.