Tehnologii de producere a preparatului enzimatic microbian cu acþiune pectoliticã
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
documentaþii, studii, lucrãri |
Rezultate intermediare |
- tehnologii, procedee, metode
|
Domeniul de cercetare |
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Industria alimentarã
|
Caracterul inovativ |
- Tehnologie nouã
|
In ce consta noutatea |
Originalitatea tehnologiilor constã în utilizarea unor tulpini de fungi din genul Penicillium ºi Rhizopus cu capacitate înaltã si stabilã de sintezã a pectinazelor, ciclu scurt de dezvoltare (48 96 ore), utilizarea procedeelor avansate de sintezã orientatã a enzimelor microbiene. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.)
- Brevete de invenþie înregistrate (naþional, european, internaþional): MD 1748, BOPI 9/2001; 2613 BOPI 11/2004; 2837 BOPI 8/2005;3256 BOPI 2/2007
|
Caracteristici tehnice |
Tehnologiile includ cultivarea submersã a microorganismului producãtor pe medii nutritive ieftine ºi accesibile, elaborate pe baza reziduurilor din fitotehnie ºi a deºeurilor industriei alimentare, recuperarea complexului enzimatic pectolitic prin sedimentare cu alcool din lichidul cultural al tulpinii.
Preparat enzimatic complex cu acþiune pectoliticã ºi spectru larg de activitate. Asigurã dezintegrarea rapidã ºi completã a substanþelor pectice, sporeºte randamentul sucurilor din fructe ºi legume, amelioreazã lucrul preselor ºi filtrelor, preîntâmpinã tulburarea repetatã ºi formarea sedimentului în concentratele ºi sucurile cristaline în procesul de pãstrare, intensificã ºi stabilizeazã culoarea vinurilor. Praf bine solubil în apã. Termen de valabilitate – 1,0 1,5 ani.
Preparatele enzimatice obþinute prin aceste tehnologii posedã însuºiri înalte tehnologice ºi capacitate de concurenþã cu preparatele respective de import, utilizate în prezent în ramurile industriale de mare tonaj în Moldova (fabricarea sucurilor din fructe ºi legume, coacerea pâinii si produselor de patiserie, obþinerea uleiurilor volatile).
Avantajele tehnologiei elaborate: activitatea înaltã a preparatelor enzimatice, ciclul scurt de dezvoltare a tulpinii producãtor, componente accesibile ale mediului de cultivare, posibilitatea sintezei orientate a complexului amilolitic
|
Impact |
- Impact tehnico-economic: Înlocuirea importului de preparat
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Pe piaþa RM este cerere de aceste preparate, dar producere autohtonã nu existã. Preparatele sunt importate.
Calculul investiþiilor necesare pentru lansarea producerii ºi al termenului de recuperare a lor va fi fãcutã de potenþialul producãtor împreunã cu autorii tehnologiei.
|
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
- Furnizare de servicii
|
Potentiali beneficiari |
Întreprinderi de producere a drojdiilor
Întreprinderi din domeniul industriei farmaceutice ºi alimentare
|
Executant |
Institutul de Microbiologie ºi Biotehnologie al A.ª.M |
Persoana de contact |
Deseatnic Ciloci Alexandra
Tel. (+373 22) 739824; 79253061
e mail: alexandra.ciloci@gmail.com, ciloci@mail.md
|