IDEI ROMANESTI, PRODUSE SI TEHNOLOGII
Controlul daunatorilor castravetilor in agricultura biologica
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
tehnologii, procedee, metode |
Rezultate intermediare |
- tehnologii, procedee, metode
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Tehnologie modernizatã
|
In ce consta noutatea |
|
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): •obþinerea conformitãþii pentru calitatea biologicã a producþiei obþinute;
•creºterea veniturilor cu 15 – 25 %, datoritã creºterii preþului de vânzare, ca urmare a calitãþii biologice a producþiei;
•acoperirea unui segment de piaþã deficitar – cel al producþiei biologice ºi posibilitatea vânzãrii producþiei în perioadele de supraproducþie a recoltelor convenþionale, datoritã lipsei de pe piaþã a produselor biologice.
- Cerere înregistrare: reþete, indicaþii geografice, specii vegetale ºi animale, etc.: - 1034856/13.10.2004
|
Caracteristici tehnice |
•identificarea dãunãtorilor principali (pãduchele castraveþilor, pãianjenul roºu comun, tripsul comun);
•monitorizarea dãunãtorilor cu ajutorul capcanelor colorate ºi controlul vizual al dãunãtorilor;
•identificarea zoofagilor, protejarea ºi favorizarea înmulþirii lor;
•folosirea de hibrizi ºi soiuri tolerante sau rezistente la atacul dãunãtorilor;
•alegerea tipului de culturã;
•mãrirea distanþelor: de plantare, între plante pe rând ºi reducerea densitãþilor la ha;
•rotaþia ºi asolamentul;
•igiena culturalã;
•fortificarea plantelor prin efectuarea de tratamente cu infuzie, decoct ºi macerate obþinute din plante;
•utilizarea barierelor fizice prin acoperirea plantelor cu materiale textile, (Insect proof, Netex), tifon, folie de polietilenã anticondens, UV, folosirea gardurilor vii sau garduri confecþionate din diverse materiale;
•ecologizarea perimetrelor, menþinerea, crearea ºi amenajarea zonelor de retragere a faunei utile;
•utilizarea plantelor melifere: izolat sau în benzi;
•lucrãrile solului;
•combaterea dãunãtorilor cu ajutorul zoofagilor;
•utilizarea insecticidelor din plante (botanice) ºi a produselor chimice insecticide, admise în agricultura biologicã;
•utilizarea capcanelor colorate pentru combaterea dãunãtorilor.
|
Impact |
- Impact tehnico-economic: •obþinerea conformitãþii pentru calitatea biologicã a producþiei obþinute;
•creºterea veniturilor cu 15 – 25 %, datoritã creºterii preþului de vânzare, ca urmare a calitãþii biologice a producþiei;
•acoperirea unui segment de piaþã deficitar – cel al producþiei biologice ºi posibilitatea vânzãrii producþiei în perioadele de supraproducþie a recoltelor convenþionale, datoritã lipsei de pe piaþã a produselor biologice.
- Impact social: Certificarea ecologica pentru operatorii "bio".
- Impact de mediu: Reduce poluarea mediului ambiant prin metodele si practicile nechimice pe care le promoveaza.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Cresterea cifrei de afaceri cu 1 - 2 %. |
Modalitati de valorificare |
- Furnizare de servicii
|
Potentiali beneficiari |
Producatori de legume ecologice. |
Executant |
STAÞIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE |
Persoana de contact |
Calin Maria, S.C.D,L. Bacau, Str. Calea Barladului, nr. 200, Bacau, cod 600388, +40234 544963, sclbac@artelecom.net legumebac.ro |
|