IDEI ROMANESTI, PRODUSE SI TEHNOLOGII
Complex pepinieristic inovativ pentru producerea viþelor altoite
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Altele
|
In ce consta noutatea |
Alternativa pepinieristicã, materializatã în Modelul Fizic Funcþional, se înscrie în orientãrile „la zii” ale cercetãrilor ºtiinþifice ºi progresului tehnic în domeniul pepinieristic viticol.
Rezultatele experimentale de ordin tehnic ºi economic obþinute, prefigureazã un flux tehnologic pepinieristic „industrial” inovativ de producere a viþelor altoite cu indicatori tehnici ºi economici mult superiori celor realizaþi cu tehnologia convenþionalã.
Altoirea in verde este metodã simplã ºi practicã, conducând la randamente de peste 80 % viþe STAS ºi la rezultate economice superioare. Se produc vite cu sudurã perfectã fãrã necroze.
Altoirea în verde a dat foarte bune rezultate nu numai în ce priveºte randamentul la altoire dar ºi în ce priveºte costul viþelor altoite, implicit al înfiinþãrii plantaþiilor cu aceste viþe. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.)
- Cerere înregistrare brevet de invenþie
(se completeazã în cazul în care nu s-a obþinut brevet de invenþie)
|
Caracteristici tehnice |
Structura Modelului Fizic Funcþional al alternativei pepinieristice este concretizatã în urmãtoarele module:
-plantaþie cu soiuri vinifera, din categoria biologicã prebazã, furnizoare de altoi,
-plantaþie cu soiuri portaltoi, din categoria biologicã prebazã, în care se face altoirea în verde,
-platformã cu sere (factorii de vegetaþie controlaþi) în care se face înrãdãcinarea, la Jiffy pot-uri, a butaºilor portaltoi altoiþi în verde,
-sistem de irigare în plantaþiile vinifrea ºi portaltoi, cu udare prin picurare si prin aspersie (plantattia portaltoi) pentru metinerea umiditatii dupa altoirea in verde. Udarile se administreaza, ca miomente si durata, cu dispozitiv de programare,
-camerã frigorificã pentru pãstrarea materialului de înmulþire,
-camerã pentru microcentralele cu gaze ºi pentru hidrofor, flancatã de douã microlaboratoare;
-halã cu compartimente pentru operaþiuni tehnologice, depozitare utilaje, unelte ºi materiale, vestiar. |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Indicatorii tehnici ºi economici
Indicatori tehnici: randament la altoire: peste 80 % viþe STAS , cu sudurã perfectã fãrã necroze;
Indicatori economici exprimaþi în procente AP din TC :
INDICATOR % AP % TC
Suprafaþa complexului pepinieristic 20 100
Costuri investiþie 60 100
Preþul de producþie / viþa STAS 55 100
Profit pepinierã 180 100
AP Alternativa pepinieristicã
TC Tehnologia convenþionalã
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Altele (vã rugãm descrieþi): - Valorificarea viþelor obþinute pentru înfiinþarea de cãtre societãþile comerciale producãtoare de material sãditor viticol a plantaþiilor ,,certificat” în vederea producerii de viþe altoite din categoria ,,certificat” necesare înfiinþãrii de plantaþii viticole, conform standardelor UE.
|
Potentiali beneficiari |
|
Executant |
Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca |
Persoana de contact |
Ionescu Emilian, Str. Valea Mantei, nr. 2, Valea Calugareasca, Prahova, +40746860760, +40244236389, e-mail: emionescu25@yahoo.com, www.icdvv.ro |
Informatii suplimentare |
click pentru informatii suplimentare |
|