Tehnologii de producere a preparatelor enzimatice microbiane cu acþiune lipoliticã
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
tehnologii, procedee, metode |
Rezultate intermediare |
- tehnologii, procedee, metode
|
Domeniul de cercetare |
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Tãbãcirea ºi finisarea pieilor: fabricarea articolelor de voiaj
ºi marochinãrie, harnaºamentelor ºi încãlþãmintei; prepararea ºi
vopsirea blãnurilor
- Fabricarea substanþelor ºi a produselor chimice
- Industria alimentarã
|
Caracterul inovativ |
- Tehnologie nouã
|
In ce consta noutatea |
- Utilizarea tulpinilor noi de micromicete cu potenþial sporit de sintezã a lipazelor;
- aplicarea procedeelor moderne de cultivare dirijatã a producãtorilor;
- medii nutritive ieftine ºi accesibile;
|
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.)
- Brevete de invenþie înregistrate (naþional, european, internaþional): MD 2458, 2004; MD 2362 ,2004; MD 2709, 2005
|
Caracteristici tehnice |
Esenþa tehnologiilor constã în obþinerea preparatelor enzimatice lipolitice prin sedimentare cu alcool din lichidul cultural al tulpinilor de micromicete – producãtori de lipaze în culturã submersã. Tulpina producãtor se caracterizeazã prin ciclul scurt de dezvoltare, medii simple ºi accesibile de cultivare, însuºire de adaptare a metabolismului la condiþiile mediului de cultivare ce asigurã posibilitatea sintezei orientate a complexului lipolitic. |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Asigurarea ramurilor consumatoare autohtone cu preparate enzimatice lipolitice cu proprietãþi tehnologice înalte.
Reducerea importului de preparate enzimatice necesare ramurilor industriale consumãtoare din þarã,
îmbunãtãþirea asistenþei medicale a populaþiei.
Materialele utilizate in biotehnologie cat ºi produsul obþinut prin intermediul ei sunt componente naturale uºor degradabile ºi nu prezintã pericol ecologic.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Sporirea rentabilitãþii ramurii de producere a preparatelor enzimatice; creºterea randamentelor, calitãþii ºi lãrgirea sortimentului produselor finale a ramurilor industriale – consumatoare de preparate enzimatice. |
Modalitati de valorificare |
- Altele (vã rugãm descrieþi): - Producþie în cooperare
Aportul autorilor:
Documentaþia ºtiinþifico tehnicã: Regulamentul tehnologic, condiþiile tehnice asupra preparatului; schema fluxului tehnologic.
Tulpini de microorganisme producãtori
Servicii prestate de personal: Controlul asupra proceselor microbiologice în perioada transferului tehnologic.
|
Potentiali beneficiari |
Întreprinderile de producere a caºcavalului (AO „ Alba”), ciocolatei de lapte ºi caramelelor (AO „Bucuria’), prafului de ou, patiserie, obþinerea preparatelor de uz medical („Farmaco”), întreprinderile de prelucrare a pieilor ºi blãnurilor (AO „Piele”), întreprinderile de producere a detergenþilor ºi a preparatelor pentru gospodãria comunalã. |
Executant |
Institutul de Microbiologie ºi Biotehnologie al A.ª.M |
Persoana de contact |
Deseatnic Ciloci Alexandra
Tel. (+373 22) 739824; 79253061
e mail: alexandra.ciloci@gmail.com, ciloci@mail.md
|
Informatii suplimentare |
click pentru informatii suplimentare |