Bioreactor membranar pentru obþinerea sucurilor de fructe
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- documentaþii, studii, lucrãri
- planuri, scheme
- tehnologii, procedee, metode
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Fabricarea bãuturilor
|
Caracterul inovativ |
- Produs modernizat
|
In ce consta noutatea |
|
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): Documentaþie de realizare, studiu de fezabilitate
|
Caracteristici tehnice |
1. Bioreactorul membranar propriu-zis:
1.a) corp bioreactor: d interior = 65 mm; d exterior = 75 mm; L = 365 mm.
1.b) capac de etanºare: dop cu strâmgere prin compresiune (Valrom industrie) realizat din polietilena de înaltã densitate.
1.c) element biocatalitic:
- membrane tip fibrã lumen cu d exterior= 700 -750 µm, d interior= 250 - 270 µm, L = 275 mm;
- material membranar: polifenilen oxid cu grupãri reactive de tip sare cuaternarã de amoniu pentru imobilizarea pectinazei în stare insolubilã sau polisulfonã pentru imobilizarea pectinazei în stare solubilã;
- nr. fibre membranare: 900 buc.;
- suprafaþa biocataliticã: ( 0,2 m2/ element);
- suport susþinere fibre lumen: tub perforat realizat din oþel inoxidabil cu d interior = 26 mm, d exterior= 28 mm si L = 273 mm;
- bucºe pentru pãstrarea fibrelor lumen: d exterior = 63 mm, grosime = 10 mm, realizate din poliisocianat (PUR SYSTEM 725A / 634 B - firma ROHM & HAAS Franta).
1d) bucºa de fixare a elementului filtrant: disc cu filet exterior, d = 67 mm ºi grosimea de 20 mm, realizat din PVC stratificat |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Micºorarea costurilor prin reutilizarea enzimei; reducerea costurilor de operare prin eliminarea etapei de inactivare termicã a enzimei; compactizarea instalaþiei; productivitate ridicatã a bioreactorului în unitatea de timp
- Impact de mediu: Diminuarea produºilor secundari rezultaþi din procesele de fabricare a sucurilor.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
- Furnizare de servicii
- Transfer drepturi de proprietate industrialã / intelectualã
|
Potentiali beneficiari |
Unitãþi din industria alimentarã |
Executant |
SC Centrul de Cercetare pentru Materiale Macromoleculare ºi Membrane |
Persoana de contact |
Dr. ing. Radu Marin, Splaiul Independenþei 202B, sector 6, Bucureºti, telefon/fax +4021-3162816/+0421-3162815, e-mail: macromol@itcnet.ro, www.membrane.itcnet.ro |
Informatii suplimentare |
click pentru informatii suplimentare |