IDEI ROMANESTI, PRODUSE SI TEHNOLOGII
Baza de date pentru evaluarea calitatii CPVM-urilor ce intra in componenta ratiilor de hrana destinate taurinelor NUTRITAS-01
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
produse informatice, reþete, formule |
Rezultate intermediare |
- produse informatice, reþete, formule
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Produs modernizat
|
In ce consta noutatea |
Baza de date reactualizeaza valoarea nutritiva a ingredientelor respectiv a CPVM-urilor in functie de valorile curente ale compozitiei chimice brute determinate in laborator. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): CD cu kit de instalare + manual de utilizare
|
Caracteristici tehnice |
Bazã de date cu CPVM-uri destinate taurinelor
Pentru fiecare CPVM trebuie mãsuraþi sau calculaþi indicatorii de apreciere a calitãþii nutreþurilor. Indicatorii consideraþi sunt:
I. Compoziþia chimicã brutã
- Substanþa uscatã (SU) - metoda gravimetricã.
- Proteina brutã (PB) - metoda Kjeldahl, sistem semiautomat KJELTEC auto 1030 - TECATOR.
- Grãsimea brutã (GB) - extrecþie cu solvenþi organici, sistemul SOXTEC HT6 - TECATOR.
- Celuloza brutã (CB) - hidrolizã succesivã în mediu alcalin ºi acid, sistemul FIBERTEC 1010 - TECATOR.
- Cenuºa (CEN)- metoda gravimetricã, calcinare la 5500C.
- Energia metabolizatã (EM)
II. Aminoacizi
Aminocizii ale cãror valori se cer completate sunt:
Lizinã, Metioninã, Histidinã, Argininã, Ac. Aspartic, Treoninã, Serinã, Ac. Glutamic, Prolinã, Glicinã, Alaninã, Cistinã, Valinã, Leucinã, Izoleucinã, Tirozinã ºi Fenilalaninã
III. Mineralele
- Calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, zinc, mangan ºi sare - metoda spectrometrie de emisie atomicã cu plasma cuplata inductiv (AES-ICP).
IV. Vitamine
- A, E, B1,B2, ºi Colina..
V. Determinãri microbiologice
- Bacteria coli
- Escheria coli
- Salmonella sp.
- Stafilococi
- Numãrul total de germeni aerobi
VI. Determinãri micotoxicologice
- Aflatoxine totale
- DON.
Structura aplicaþiei
In afara determinãrilor referitoare la calitate, despre un CPVM trebuie pãstrate ºi informaþii referitoare la producãtor, data efectuãrii mãsurãtorilor ºi numãrul probei.
Opþiunile meniului principal
Meniul principal al aplicaþiei a fost organizat astfel:
• Producãtor
• CPVM
• Nutreturi concentrate
Tineret taurin <= 150 kg
Iarna
Vara
Tineret taurin >150 kg
Iarna
Vara
Vaci de lapte
Iarna
Vara
• Exit
|
Impact |
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Furnizare de servicii
|
Potentiali beneficiari |
Crescatori de taurine, producatori de CPVM-uri; |
Executant |
Executant: SC SIAT S.A. ; Coordonator proiect: INCDBNA Balotesti |
Persoana de contact |
Dr. ing. Ioan SURDU; Tel: 0723525557; e-mail: isurdu@yahoo.fr; isurdu@siat.ro |
|