Auriu de Stefanesti - Soi nou de viþã de vie pentru struguri de masã
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Produs nou
|
In ce consta noutatea |
Primul soi de viþã de vie pentru struguri albi de masã, cu coacere extratimpurie obþinut în condiþiile pedoclimatice specifice podgoriei ªtefãneºti-Argeº |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): Certificat de omologare în baza Chestionarului tehnic al soiului
- Cerere înregistrare brevet de invenþie
(se completeazã în cazul în care nu s-a obþinut brevet de invenþie)
|
Caracteristici tehnice |
Aspect comercial placut, bob mare (5,5-6,8 g), sferic, de culoare galben-auriu. Strugure mare (400-450 g), aripat.
Toleranþã bunã la bolile criptogamice (manã, fãinare, putregai). Maturarea strugurilor în epoca I (28.07-05.08).
Pretabil pentru cultura ecologicã.
|
Impact |
- Impact tehnico-economic: Extinderea în culturã a soiului asigurã o producþie medie de 14 to/ha.
Mãrirea sortimentului varietal al soiurilor româneºti pentru struguri de masã.
Valorificarea coardelor altoi ºi înfiinþare de noi plantaþii.
- Impact social: Diseminarea informaþiilor referitoare la soiul Auriu de ªtefãneºti deschid noi perspective de colaborare la nivel naþional ºi internaþional, precum ºi de valorificare în areale viticole europene.
- Impact de mediu: Toleranþa bunã a soiului la principalele boli determinã aplicarea unui numãr redus de tratamente chimice.
Calitãþile agro-biologice ale soiului pot fi valorificate în obþinerea de noi soiuri, contribuind la diversificarea conveerului varietal.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Din analiza economicã pentru 1 ha plantaþie pe rod cu soiul Auriu de ªtefãneºti, a rezultat un beneficiu estimat de 25 000 Ron |
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
Unitãþi de producþie ºi cercetare, de stat ºi private deþinãtoare de plantaþii viticole |
Executant |
Institutul Naþional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticulturã |
Persoana de contact |
Camelia Popa,
Institutul Naþional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticulturã,
ªos. Bucuteºti-Piteºti, nr. 37, CP 117713, ªtefãneºti, jud. Argeº
Tel: 0248 266 838, Fax: 0248 266 808, e-mail: scdvv2002@yahoo.com, cameliapopa8@gmail.com, Website: www.incdbh-stefanesti.ro
|
Informatii suplimentare |
click pentru informatii suplimentare |