Cucumis sativus L. / castravete, soiul Mapamond.
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Produs nou
|
In ce consta noutatea |
Soi nou, omologat in anul 2006. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): Perioada de dezvoltarea a florilor femele este timpurie. Prezintã rezistenþã la Cladosporium cucumerinum ºi Virusul mozaic al castravetelui. Este tolerant la Erysiphe cichoriacearum ºi Pseudoperonospora cubensis.
|
Caracteristici tehnice |
Tipul de creºtere al plantei este nedeterminat ºi vigoarea este mijlocie. Lungimea totalã a primelor 15 intemoduri pe plantã ºi pe creºterile laterale este mare. Limbul frunzei este mare ºi culoarea este verde mijlociu. Bãºicarea limbului ºi ondulaþia marginii este mijlocie spre puternicã. Lobul terminal este lung, lãþimea mijlocie ºi raportul L/l este mai mic ca 1. Planta prezintã în mod egal flori femele ºi mascule. Numãrul de flori femele la nod este de 1 la 3. Ornamentaþia fructului tânãr este numai cu þepi, densitatea mijlocie ºi culoare este albã. Mãrimea negilor pe fruct este micã. Partenocarpia este absentã. Fructul este lung, diametrul mijlociu ºi raportul L/0 este mare. Diametrul placentei în raport cu diametrul fructului este mijlociu. Forma predominantã a bazei la maturitatea comercialã este obtuzã rar ascuþitã ºi a vârfului, obtuzã. Culoarea de bazã a epidermei la maturitatea comercialã este verde mediu. Fructul prezintã coaste pe suprafaþã ºi proeminenþa lor este mijlocie. Culoarea coastelor în raport cu cea de bazã este aceeaºi. Ornamentaþia pe fruct este rarã spre mijlocie. Fructul prezintã negi ºi dungi lungi. Macularea este prezentã, tipul predominant este de puncte mici ºi rotunde cu intensitate slabã. Pedunculul este scurt ºi gros. Culoarea de bazã a epidermei la maturitatea fiziologicã este galbenã. Amãreala este absentã la cotidelon ºi la extremitatea peduncularã a fructului. |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Fructele sunt pentru consum în stare proaspãtã ºi industrializare
- Impact social: Diversificare sortiment de soiuri pentru consum in stare proaspata si conservata.
- Impact de mediu: Necesita un numar redus de tratamente pentru combataerea patogenilor fiind:
- rezistent la Cladosporium cucumerinum ºi Virusul mozaic al castravetelui;
- tolerant la Erysiphe cichoriacearum ºi Pseudoperonospora cubensis.
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
Cresterea cifrei de afaceri cu 2 - 3 %. |
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
Firme care comercializeaza seminte de plante legumicole, cultivatori de castraveti. |
Executant |
STATIUNEA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU LEGUMICULTURA BACAU |
Persoana de contact |
Calin Maria Str. Calea Barladului, nr. 220, Bacau ,cod 600388, tel. 0234 544963, fax 0234 517370. sclbac@artelecom.net legumebac.ro. |