Ergosterol – metoda rapida de determinare a gradului de contaminare fungica a cerealelor
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
tehnologii, procedee, metode |
Rezultate intermediare |
- tehnologii, procedee, metode
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
- Industria alimentarã
|
Caracterul inovativ |
- Altele
|
In ce consta noutatea |
metoda rapida de evaluare a gradului de contaminare fungica, care ofera informatii suplimentare privind incarcatura fungica a cerealelor in comparatie cu metoda utilizata pana in prezent (determinarea numarului total de colonii de fungi) |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.)
|
Caracteristici tehnice |
Ergosterolului este substanta de natura lipidica, cu structura asemanatoare colesterolului, prezenta in membrana citoplasmatica a micromicetelor, care ramane in bobul de cereale dupa moartea celulelor (fie incheierea naturala a ciclului de viata al microorganismului, fie in urma tratarii cerealelor cu substante fungicide); ca urmare determinarea ergosterolului da informatii mai complete asupra gradului de contaminare fungica a cerealelor. Metoda utilizata pana acum, numarul total de colonii de fungi, ofera informatii asupra gradului de contaminare al probei in momentul analizei in timp ce determinarea ergosterolului informeaza analistul despre gradul de contaminare anterior determinarii numarului total de colonii de fungi punand in evidenta eventuale fraude (tratarea cerealelor puternic contaminate, care nu sunt conform legislatiei sanitar-veternare, cu substante antifungice pentru reducerea numarului total de colonii de fungi). Introducerea acestei metode conduce la obtinerea unor rezultate mai bune privind salubritatea materiilor prime cerealiere destinate fabricarii de nutreturi combinate. Ergosterolul este un constituent specific mucegaiurilor si, deci, poate fi considerat marker. Dozarea lui permite obtinerea de rezultate cuantificabile care pot furniza, pe de o parte, informatii privind activitatea fungica in functie de substratul utilizat, iar pe de alta parte, informatii privind nivelul de contaminare fungica chiar si atunci cand acestea sunt distruse prin diferite tratamente. Aceasta tehnica permite, in egala masura, controlul fermentatiilor mixte ciuperci microscopice/bacterii si urmarirea cresterii cantitatii de ciuperci microscopice in procesele biotehnologice. Principiul metodei consta in extractia ergosterolului din proba studiata cu un un amestec de alcool etilic si metilic, urmata de degresare cu toluen si apa acidiciata si apoi determinare prin cromatografie in strat subtire |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Implementarea ºi validarea rezultatelor proiectului, respectiv a metodei de determinare a ergosterolului din cereale va permite:
-stabilirea ºi fundamentarea valorilor de referinþã atestatoare a calitãþii materiilor prime furajere cerealiere;
-mãrirea numãrului unitãþilor importatoare, distribuitoare ºi producãtoare de materii prime furajere preocupate de calitatea ºi certificarea produselor;
-aprofundarea bazei ºtiinþifice pentru sectorul de învãþãmânt, efectuarea de lucrãri practice pentru elevi ºi studenþi;
-asigurare de consultanþã ºi instruire pentru laboratoarele teritoriale din cadrul unitãþilor producãtoare de materii prime furajere, respectiv de nutreþuri combinate, utilizate în nutriþia animalelor de fermã, contribuind la eficientizarea sectorului în competiþie cu partenerii din UE;
-depistarea fraudei (loturi de cereale contaminate, respinse de legislatia sanitar-veterinara, tratate cu substante fungicide in scopul comercializarii lor).
- Impact social: contribuie redirectionarea interesul industriei agroalimentare de la cantitate la calitate
- Impact de mediu: Evaluarea rapida a gradului de contaminare fungica a cerealelor si informatiile obtinute asupra dinamicii culturilor de fungi prin determinarea ergosterolului sunt elemente importante care vor contribui la reducerea poluarii biologice a mediului prin manipularea de material contaminat
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
- obtinerea intr-un timp mai scurt a rezultatului urmarit;
- exprimarea în termeni cât mai exacþi a parametrilor de calitate a materiilor prime furajere, respectiv a nutreþurilor combinate;
- aprecierea corectã a gradului de salubritate a cerealelor destinate fabricarii nutreturilor combinate;
- crearea cadrului adecvat, necesar asigurãrii compatibilitãþii investigaþiilor de laborator ºi a rezultatelor cercetãrilor româneºti din domeniul nutriþiei cu cele ale comunitãþii ºtiinþifice din Uniunea Europeanã.
-ridicarea nivelului calitativ al hranei animalelor ºi asigurarea obtinerii unor produse alimentare de origine animala de calitate |
Modalitati de valorificare |
- Furnizare de servicii
- Altele (vã rugãm descrieþi): - -promovarea de mãsurãtori ºi încercãri precise de determinare a principalilor parametrii de apreciere a calitãþii materiilor prime furajere ;
-elaborarea unei metodologii de mãsurare a parametriilor definitori în evaluarea gradului de contaminare a materiilor prime furajere;
-diseminarea utilitãþii modelului propus în activitãþile de control din domeniile : producþiei de furaje, sãnãtãþii animalelor ºi protecþia consumatorului
|
Potentiali beneficiari |
-producãtorii ºi distribuitorii de materii prime furajere interesaþi de calitatea produselor lor ºi de extinderea pieþei de desfacere;
-producãtorii de nutreþuri combinate interesaþi de obþinerea unor produse pornind de la materii prime de calitate superioarã;
-crescãtorii de animale interesaþi de obþinerea de performanþe bioproductive ridicate, consecinþã a utilizãrii de nutreþuri de calitate superioarã.
-Ministerul Agriculturii ºi Industriei Alimentare; Agenþia Naþionalã pentru Asigurarea Calitãþii hranei animalelor ºi asigurarea condiþiilor igienice de creºtere; Agenþia Naþionalã de Consultanþã Agricolã; Asociaþiile guvernamentale ºi neguvernamentale constituite pentru protecþia consumatorului |
Executant |
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritia Animala |
Persoana de contact |
Dr. Biol. Cristina TABUC
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritia Animala, Calea Bucuresti nr. 1, Balotesti, Jud. Ilfov
Tel/Fax 0213512082 |