BIOCONS - bioconservant – utilizat la insilozarea plantelor furajere, subproduselor din agriculturã ºi industria fermentativã
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- documentaþii, studii, lucrãri
- tehnologii, procedee, metode
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
- Cercetare-dezvoltare
- Învãþãmânt
|
Caracterul inovativ |
- Produs modernizat
- Tehnologie modernizatã
|
In ce consta noutatea |
BIOCONS -ul este un bioconservant natural realizat pe bazã de policulturã cu tulpini selecþionate de bacterii acidolactice din genurile Enterococcus ºi Lactobacillus (E. faecium + L. acidophilus + L. plantarum + L. casei), care prin superioritatea numericã a bacteriilor acidolactice, prin producerea de acid lactic ºi alte substanþe biologic active, faciliteazã fermentaþia acidolacticã ºi inhibã fermentaþiile nefavorabile din silozurile de plante furajere.
Bioconsul elimina utilizarea conservantilor chimici utilizati la insilozarea furajelor care sunt energo fagi, caustici, polueaza mediului ºi afecteazã sãnãtatea animalelor ºi oamenilor. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): S-au realizat documentatii de obtinere a produsului cat si studii de fezabilitate si de piata
|
Caracteristici tehnice |
Se utilizeaza la insilozarea plantelor furajere greu si usor insilozabile si a subproduselor din agricultura si insudtria fermentativa.
Se realizeaza pe suport de nutreturi combinate si se caracterizeaza prin SU 65-70%; pH 4,0 – 4,2; aciditatea >500T; CFU/g 1,0-2,0 x 109, (1-2 miliarde de bacterii lactice/g),gust dulceag-acrisor, miros specific de fermentatie lctica. Se utilizeaza la toate structurile de silozuri.
Se administreaza in doza de: 1 kg/t de furaj la insilozarea gramineelor perene si anuale; 2 kg/t de furaj la insilozarea leguminoaselor perene si anuale si a produselor secundare din agricultura si industria fermentativa |
Impact |
- Impact tehnico-economic: intensifica fermentaþia acidolacticã în masa nutreþului însilozat prin superioritatea numericã a bacteriilor acidolactice, care prin producerea de acid lactic ºi unele bacteriocine inhibã înmulþirea microorganismelor;
reduce pH-ul nutreþului însilozat la 4,5 – 4,8;
creºte conþinutul în acid lactic al nutreþului însilozat;
asigurã o bunã conservare a substanþei uscate, proteinei ºi vitaminelor;
îmbunãtãþeºte nutreþul din punct de vedere organoleptic prin prezenþa aromelor volatile;
asigurã creºterea consumabilitãþii ºi digestibilitãþii nutreþurilor însilozate;
reduce pierderile degradative ale nutreþurilor de la 20-25 % la 1-2 %;
reduce perioada de fermentare – maturare a silozului de la 90 – 120 zile, la 30 zile;
atribuie rol probiotic silozului utilizat în alimentaþia rumegãtoarelor, datoritã densitãþii mari de bacterii acidolactice conþinute;
Metodele biotehnice utilizate contribuie la obþinerea bioconservantului BIOCONS cu costuri mai reduse, faþã de conservanþii biologici din import, cat si fata de conservantii chimici care sunt energofagi
- Impact de mediu: Contribuie la reducerea poluarii mediului
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
societãþi comerciale cu sector zootehnic, cu capital majoritar de stat sau privat;
crescãtorii particulari de animale asociaþi sau neasociaþi;
institute sau staþiuni de cercetare cu sector zootehnic. |
Executant |
INSTITUTUL NAÞIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE ªI NUTRIÞIE ANIMALÃ – IBNA BALOTEªTI |
Persoana de contact |
Dr. ing. SOARE AURELIA – Laboratorul biotehnologie
Institutul Naþional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie ºi
Nutriþie Animalã – IBNA Baloteºti
Tel. 0721 131 098 |