IDEI ROMANESTI, PRODUSE SI TEHNOLOGII
AVILACT- bioaditiv furajer utilizat in alimentatia pasarilor
|
Tipul rezultatelor |
Rezultat final |
obiecte fizice / produse |
Rezultate intermediare |
- documentaþii, studii, lucrãri
- tehnologii, procedee, metode
- obiecte fizice / produse
|
Domeniul de cercetare |
- Agricultura, securitatea ºi siguranþa alimentarã
- Biotehnologii
|
Domeniul de aplicabilitate |
- Agriculturã, vânãtoare ºi servicii anexe
|
Caracterul inovativ |
- Produs modernizat
- Tehnologie modernizatã
|
In ce consta noutatea |
AVILACT-ul este un bioaditiv furajer realizat pe bazã de policulturã cu tulpini selecþionate de bacterii acidolactice din genurile Lactobacillus ºi Enterococcus (L. acidophilus + L. plantarum + L. casei + E. faecium), nemodificate genetic, care prin superioritatea numericã a bacteriilor acidolactice, producerea de acid lactic ºi unele bacteriocine, contribuie la prevenirea ºi combaterea enteritei (diareei) aviare, salmonellei ºi coccidiozei.
Bioaditivul AVILACT se utilizeazã cu rol probiotic dar ºi pentru prevenirea ºi combaterea enteritei (diareei) la pãsãri pe toatã perioada de creºtere sau numai în perioadele critice.
Bacteriile acidolactice, utilizate la obþinerea bioaditivului, colonizeazã tractusul digestiv, se implanteazã în epiteliul intestinal, devin dominante prin superioritate numericã ºi exercitã un efect de barierã asupra microorganismelor patogene sau condiþionat patogene.
Substanþele antimicrobiene (acidul lactic ºi bacteriocinele) produse de bacteriile acidolactice selecþionate diminueazã pH-ul ºi inhibã proliferarea bacteriilor patogene (Salmonella, Campylobacter, E.coli, Clostridium, Proteus) ºi chiar unele protozoare de tipul Eimeria care provoacã enteritele (diareea) la pãsãri.
Avilactul-ul elimina utilizarea antibioticelor ca promotori de crestere. De aseemenea, reduce utilizarea tratamentelor cu coccidiostatice si antibiotice. |
Proprietatea industriala/intelectuala |
- Documentaþie tehnico-economicã
(documentaþii de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piaþã, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): S-au realizat documentatii de obtinere a produsului
|
Caracteristici tehnice |
Tulpinile de bacterii acidolactice utilizate la obþinerea bioaditivului AVILACT au fost izolate ºi selecþionate din conþinutul visceral ºi dejecþii de pasãre
Bioaditivul AVILACT – lichid se caracterizeazã prin: pH 3,8 – 4,0; aciditate > 1000T; CFU/ml 2,0 – 3,0 x 109; gust acriºor – dulceag; miros specific de fermentaþie lacticã.
Bioaditivul AVILACT pe suport de nutreþuri combinate (malþ, tãrâþe-grâu, mãlai, ºrot-soia, înlocuitor lapte praf, melasã) se caracterizeazã prin: S.U. 70-75 %; pH 4,0-4,3; aciditate > 500T; CFU/g 2,5-6,0 x 109 funcþie de conþinutul energo-proteic al nutreþului; gust dulceag-acriºor, miros specific de fermentaþie lacticã.
Bioaditivul AVILACT - lichid ºi pe suport de nutreþuri combinate se utilizeazã cu rol probiotic pentru prevenirea ºi combaterea enterocolitelor, salmonellei ºi coccidiozei la pãsãri, dar ºi ca alternativã la eliminarea antibioticelor.
Bioaditivul AVILACT lichid ºi suport de nutreþuri combinate se poate administra pe toatã perioada de creºtere cu rol probiotic la toate speciile ºi categoriile de pãsãri în apa de bãut ºi în nutreþ, dar ºi cu rol:
- profilactic 5 ml, g / pasãre / zi;
- terapeutic în caz de enterite (diaree), salmonelle ºi coccidioze
10-15 ml, g /pasãre/zi, timp de 3 zile, sau
- 100 – 200 g AVILACT omogenizat cu 800 – 900 g nutreþ combinat |
Impact |
- Impact tehnico-economic: Utilizarea bioditivului AVILACT are ca efecte:
diminuarea importului cu produse probiotice;
eliminarea tratamentelor cu antibiotice;
excluderea antibioticelor ca promotori de creºtere din furaje;
reducerea sau eliminarea bacteriilor antibiorezistente;
influenþã favorabilã asupra sistemului imunitar;
creºterea rezistenþei la îmbolnãvirile produse de bacteriile patogene;
creºterea biodisponibilitãþii calciului în organism ºi prevenirea osteoporozei ºi a osteomalaciei;
creºterea apetitului ºi a consumabilitãþii nutreþului;
îmbunãtãþirea performanþelor productive ºi a conversiei hranei;
creºterea procentului de ouat;
diminuarea morbiditãþii ºi mortalitãþii produse de enterite (diaree);
diminuarea stressului;
obþinerea de produse animaliere naturale (carne, ouã), fãrã remanenþã de antibiotice ºi bacterii antibiorezistente care au efecte negative asupra sãnãtãþii consumatorilor;
îmbunãtãþirea calitãþii produselor animaliere ºi a sãnãtãþii consumatorilor;
se obtine cu costuri reduse fata de costurile antibioticelor.
- Impact social: Imbunatateste calitatea vietii consumatorilor (alimenmtatie, sanatate).
Nu este toxic pentru om si animale
- Impact de mediu: Contribuie la depoluarea mediului
|
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici |
|
Modalitati de valorificare |
- Vânzare produs / tehnologie
|
Potentiali beneficiari |
societãþi comerciale cu sector avicol, cu capital majoritar de stat sau privat;
crescãtorii particulari de pãsãri asociaþi sau neasociaþi;
institute sau staþiuni de cercetare cu sector avicol. |
Executant |
INSTITUTUL NAÞIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE ªI NUTRIÞIE ANIMALÃ – IBNA BALOTEªTI |
Persoana de contact |
Dr. ing. SOARE AURELIA – Laboratorul biotehnologie
Institutul Naþional de Cercetare – Dezvoltare pentru Biologie ºi
Nutriþie Animalã – IBNA Baloteºti
Tel. 0721 131 098 |
|