RO INNO ROMANIA
RO | EN
inno noutati

14.11.2013 | Institutul IRECSON a lansat platforma de e-learning “e-MITT” pentru Managementul Inovarii si Transferului Tehnologic

31.10.2013 | Incheierea oficiala a proiectului „Program de dezvoltare a resurselor umane din cadrul entităților Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic (ReNITT) în domeniul managementului în vederea eficientizării procesului de transfer tehnologic".

15.10.2013 | Conferința de închidere a proiectului "Program de dezvoltare a resurselor umane din cadrul entităților Rețelei Naționale pentru Inovare și Transfer Tehnologic (ReNITT) în domeniul managementului în vederea eficientizării procesului de transfer tehnologic"

31.05.2016 | Anuarul Competitivitatii Mondiale, Editia 2016

Toate stirile | Newsletter
REGISTRUL DE EVIDENTA A REZULTATELOR CD
Rezultate ale Cercetarii din Republica MOLDOVA
Rezultate ale Cercetarii din ROMANIA
Cartea Alba a CDI in ROMANIA
Cartea Alba a CDI in Republica MOLDOVA
inno evenimente

National Instruments Academic and Research Days
Descoperiți cum profesori și oameni de știință de pretutindeni beneficiază de soluții de ultimă generație pentru măsurători, control și calcule științifice în sălile de curs sau laboratoare.

Workshopul “Jurnalism și Cercetare Științifică”
În data de 8 aprilie 2010 a avut loc un workshop cu tematica Jurnalism și Cercetare Științifică. Workshopul s-a desfășurat la sediul Grupului pentru Dialog Social și a avut participanți atât din rândul jurnaliștilor de știință, cât și din cel al cercetării.

“Tendințe și perspective în dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Federația Rusă”
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și Business Center CSI au au organizat Forumul Economic

SALONUL CERCETĂRII – 2009
Expoziția realizărilor cercetării românești SALONUL CERCETĂRII – 2009 a fost cel mai important eveniment organizat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică pentru promovarea și diseminarea rezultatelor cercetării


Home | Despre noi | Harta site | Contact
You need to upgrade your Flash Player
IDEI, PRODUSE SI TEHNOLOGII DIN REPUBLICA MOLDOVA


<< Inapoi la rezultate


Gemuri de fructe și pomușoare cu conținut redus de zahăr și valoare biologică sporită
Tipul rezultatelor Rezultat final produse informatice, rețete, formule
Rezultate intermediare
Domeniul de cercetare - Agricultura, securitatea și siguranța alimentară
Domeniul de aplicabilitate - Industria alimentară
Caracterul inovativ - Tehnologie modernizată
In ce consta noutatea Tehnologia este energofagă. Gemurile fabricate conform tehnologiei elaborate posedă o valoare biologică sporită datorită îmbogățirii acestora cu acid ascorbic. Ca urmare a sinergismului bioflavonoizilor și vitaminei C se mărește integritatea atît a acidului ascorbic nativ, cît și a substanțelor fenolice și antioxidanților. Astfel integritatea acidului ascorbic la fabricarea gemurilor se mărește de 1,4 1,9 ori în cazul adăugării a 50 mg de acid ascorbic la 100 g de gem comparativ cu mostrele fără adăugarea acestei vitamine. În cazul dat conținutul substanțelor fenolice se mărește de 1,2 ori, iar activitatea antioxidantă de 2 ori. Pierderile vitaminei C la păstrarea gemului fortificat sunt cu 36% mai mici, decît a celui nefortificat, iar pierderile substanțelor fenolice și a antioxidanților sunt mai mici cu 7% și 3%, corespunzător.
Proprietatea industriala/intelectuala - Documentație tehnico-economică (documentații de realizare produse/servicii, studii de fezabilitate, studii de piață, planuri de afaceri, proiecte tehnico-economice, know-how etc.): Este prezentată cererea pentru brevetarea invenției
Caracteristici tehnice Gemurile cu conținut redus de zahăr, în care fracția masică de substanțe uscate solubile nu depășește 50% se referă la grupul de produse de alimentație sănătoasă datorită conținutului redus de zaharoză. Gemurile de fructe și pomușoare îmbogățite cu acid ascorbic au fracția masică de substanțe uscate solubile 30, 40, 50%. Gemurile sunt fabricate din materie primă de fructe și pomușoare fierte cu zahăr pină la consistența necesară. Se utilizează pectina în calitate de agent de structurare. La fabricarea gemurilor se utilizează obligatoriu temperaturi înalte cu scopul concentrării pină la conținutul necesar de substanțe uscate; inactivării fermenților, ce distrug substanțele pectinice; preintimpinării dezvoltării ciupercilor de mucegai și a drojdiilor, care se conțin in materia primă. Insă, tratarea termică îndelungată duce la unele procese nedorite, inclusiv, pierderea substanțelor biologic active din materia primă (vitaminelor, substanțelor fenolice), pierderea culorii și aromei naturale a fructelor, inversia zaharozei și aderarea amestecului la pereții cazanului de fierbere. Rețetele de fabricare a gemurilor cu conținut redus de zahăr sunt selectate in așa mod, incit tratarea termică să asigure numai pasteurizarea și schimbul indestulător al zaharurilor între faza lichidă și fructe. Cantitatea de fructe in gemuri cu conținut redus de zahăr conform rețetei se mărește concomitent cu reducerea fracției masice de substanțe uscate in gemul finit și constituie 40, 50 și 55% corespunzător pentru gemurile cu fracția masică de substanțe uscate 50, 40 și 30%. Conținutul de zaharoză adăugată variază in dependență de conținutul de substanțe uscate in gemul finit și fracția masică de substanțe uscate in materia primă. Cantitatea de apă utilizată pentru blanșarea fructelor și dizolvarea pectinei este calculată astfe, incit cantitatea de apă evaporată să nu depășească 10 %. Gemurile sunt imbogățite cu acid ascorbic in cantitate de 50 mg la 100 g de gem.
Impact - Impact tehnico-economic: Gemurile cu conținut redus de zaharoză corespund cerințelor contemporane privind alimentația optimală sănătoasă, deoarece produsele cu conținut sporit de glucide (zaharoză, glucoză) prezintă un factor de risc în dezvoltarea diabetului zaharat de tipul II, provoacă greutatea excesivă și obezitatea. La fel de importantă este majorarea activității antioxidante in astfel de produse, deoarece antioxidanții neutralizează radicalii liberi, care provoacă deteriorarea celulelor și dezvoltarea bolilor cardio vasculare, cancerului, etc.
Beneficii estimate in urma valorificarii de catre alti operatori economici Sinecostul gemurilor cu conținut redus de zahăr in comparație cu cele tradiționale se reduce cu 16 20%. Consumul de energie la fabricarea gemurilor cu conținut redus de zahăr se reduce de 2 4 ori in comparație cu metodele tradiționale, datorită reducerii contității de apă evaporată la fierberea gemului. Prețul de piață al produsului analog 31 lei un borcan de 0,35 dm3 Prețul de piață al produsului propus 25&#8211; 26 lei Producerea se poate realiza la utilajul existent. Sinecostul de fabricare a produsului 19,4 lei/borcan
Modalitati de valorificare - Vânzare produs / tehnologie
Potentiali beneficiari Fabricile de conserve
Executant Institutul Științifico Practic de Horticultuă și Tehnologii Alimentare
Persoana de contact Svetlana Popel, tel: (+373 22) 24 55 92, sspopeli@mail.ru
Informatii suplimentare click pentru informatii suplimentare


<< Inapoi la rezultate